Werkdruk of niet, ondernemers gaan door!

Werkdruk of niet, ondernemers gaan door!

Kracht maar ook valkuil

Ontzettend enthousiast zijn en gewoon niet kunnen stoppen. Dit is een herkenbaar feit voor
ondernemers. Zij zien overal kansen en mogelijkheden en zijn altijd bezig met de ontwikkeling van hun bedrijf. Kansen zijn er om te grijpen, en als je ze niet pakt is dat zonde! Het verantwoordelijkheidsgevoel is groot en dit kost nou eenmaal veel tijd. Daarom maken ondernemers lange dagen.

It’s your party

Als ondernemer ben je je eigen baas. Heerlijk om een vrij gevoel te hebben en zelf te beslissen wat je wel of niet doet en wanneer dat mag gebeuren. Er is alleen zo veel te doen.
En alles wat moet gebeuren komt dus op jou zelf aan.

Je hebt zelf voor jouw bedrijf gekozen en je doet wat jij graag wilt. Ooit was het misschien wel jouw hobby of droom. Maar dat wil niet zeggen dat alles leuk is om te doen. En dat je ál je tijd er in moet steken. Dingen die jij leuk vindt om te doen geven je energie. En aangezien alles om je eigen bedrijf gaat, kan jij lang doorgaan, jouw energie is nog lang niet op. Het is jouw feestje. En daar door je alles voor. Dat is jouw kracht.

Dat is jouw kracht! Maar ook gelijk jouw valkuil.

 

De 5 meest voorkomende dilemma’s

Uit het onderzoek van De Amersfoortse tijdens de Week van de Ondernemer onder MKB-ondernemers blijken de volgende dilemma’s:

  1.     Te weinig tijd voor innovatie
  2.     Te weinig tijd voor klanten
  3.     Te weinig aandacht voor de strategie van het bedrijf
  4.     Het vinden van een balans tussen werk en privé
  5.     Aandacht voor een gezonde leefstijl

Tijdgebrek zit verstopt in al deze dilemma’s. Het niet herkennen van werkdruk is echt een sluipmoordenaar.

 

Bijzonder

Wat toch bijzonder is aan dit onderzoek, is nog een opvallende uitslag:

Ook al proppen ondernemers veel werkuren in een dag, toch zijn ze vaak tevreden met de balans tussen werk en privé. Dilemma of niet, ondernemers kunnen een hoge werkdruk aan, dat is opvallend voor ondernemers omdat ze zich verbonden voelen met hun werk. Werk en privé is haast niet te scheiden. Een ondernemer is de zaak. De zaak is zijn leven.

Maar werkdruk is de valkuil. Ondernemers mogen van zichzelf nooit ziek zijn. Een werkdag is nooit voorbij want ook thuis gaat het werk door. Ze negeren lichamelijke en geestelijke signalen die aangeven dat het te zwaar wordt voor hun lichaam en geest. Dit is de valkuil die ondernemers niet snel onder ogen willen zien. De stress stapelt zich op en kan zelfs leiden tot een burn-out.

 

Omgeving

Het onderzoek laat ook zien dat het merendeel van de ondernemers vindt dat hij/zij gezond leeft. Sporten, voeding, voldoende slaap: check, check, en check.

Maar als je aan de omgeving van de ondernemer vraagt of dat zo is, dan zijn de antwoorden heel anders. Ondernemers willen succes zijn en als dingen niet goed gaan, ervaren ze dat als falen. Dus ze zullen zelf niet snel toegeven dat ze over hun eigen grenzen heen gaan of dat ze niet aan sporten toekomen.

 

Tegenbeweging

De crux zit hem in tijd vrij maken voor andere dingen. Voor ontspanning. Voor je vrienden en je gezin. Het advies is om deze dingen dan ook echt in te plannen. Letterlijk. Dus blokkeren in je agenda. Als de afspraak staat, is het makkelijker om ‘nee’ te zeggen tegen werkzaken.

En bedenk: deze tijd zal jou ook weer veel opleveren! Even je gedachten op wat anders richten. Of hierdoor bepaalde zaken juist van een andere hoek gaan inzien. Je waardevol voelen omdat je iets voor iemand anders hebt kunnen betekenen. Hierna herpak jij je kracht weer, vol energie.

Vaker ‘nee’ zeggen, sparren met anderen, open staan voor feedback en tips, dat helpt om je hoofd weer leeg te maken, een juiste perceptie te krijgen en ruimte te geven aan andere belangrijke dingen in je leven. Omgaan met stress is een vaardigheid die je jezelf eigen kunt maken.

Hoe doe jij dat?